Socràtics

Sòcrates, encara que és un dels filòsofs clàssics més coneguts, curiosament, mai va deixar res per escrit. Ell preferia el calor de l’oralitat, de la paraula parlada, del diàleg. No li agradava la freda escriptura. Per sort, els seus deixebles no opinaven igual i noms com Plató o Jenofonte sí van plasmar al papir alguns relats de la seua vida i les seues classes.

Sòcrates era un filòsof singular. Conten que, durant una campanya militar, va quedar-se quet a mateix lloc durant un dia sencer meditant sobre el que li inquietava. Sòcrates es distingia dels sofistes, la corrent filosòfica predominant, perquè rebutjava posar preu als seus ensenyaments. També li agradava debatre cara a cara, no davant d’un auditori com feien els sofistes, sinó en xicotets grups, en classe. Ara bé, per a ell no era una conversa qualsevol, era una forma de raonament que incloïa l’acord entre els dos interlocutors.

Per a Sòcrates, igual que la tècnica mèdica o musical requeria d’un coneixement específic per al qual no tots estaven capacitats, també els temes polítics i morals havien de ser abordats per especialistes. Lògicament, pensava que el govern devia ser exercit per experts relacionats amb el bé, la justícia i les virtuts morals.

Fa unes setmanes, en esta emissora, es va estrenar el programa “Apolítics” amb l’ex alcaldessa Carmen Jávega com a primera entrevistada. Com que ella va tancar l’emissora fa onze anys, Lluis Albert Granell no es va resistir a preguntar-li pels motius. Segons ella, la causa fou les despeses i sous elevats del personal qui, a més, no estava disposat a reduir-se el salari.

Jávega, també va contar que el seu filòsof de capçalera era Sòcrates. Segur que ella sap que el seu mètode era la mayéutica, terme que prové de la paraula grega mayeuta, que significa comare, perquè ajudava als seus deixebles a aflorar les idees del seu interior, per a analitzar-les i saber si eren valuoses o es tractava de falsedats.

Ella sap, com sabem tots els que treballàvem en eixe moment en l’emissora, que no fou un problema de pressupost.

De vegades, a tots ens costa confessar que s’hem equivocat, però, com també va dir Sòcrates: les mentires són les majors assassines, perquè maten la veritat.

NOTA: Columna emitida en el Vent d’Aldaia T02E04

CANCIÓN: Manu Chao “Mentira”

Anuncio publicitario

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: