Herència familiar

Guarde pocs records vívids dels meus iaios. O no els vaig conèixer o faltaren quan era menut. Del que més anys vaig conviure, l’aldaier i riba-roger, sempre em feia gràcia com s’expressava en castellà. Quin embolic es feia! Habituat familiar, social i laboralment a parlar sempre en valencià, em pixava veient com barrejava les dos llengües. Què coses, quan alguna vegada dubte en com es diu una paraula en castellà (pica, safa, perol?), és quan més em recorde d’ell.

Era qüestió de temps (i d’una convocatòria d’oposicions al consistori) que el debat actual sobre el tractament del valencià davant l’oferta de treball públic esguitara també a Torrent. I, per ara, les posicions locals són un calc autonòmic: Compromís demana el requisit lingüístic indispensable d’un Mitjà/C1 mentre que el PSOE/PP el rebaixen a mèrit amb una puntuació que no siga excloent.

No s’aclariran. Des de la transició i la mal cridada “Batalla de València” tot el que es debatisca sobre el nostre idioma sempre acaba enquistat. I és una llàstima. Perquè és una evidència que, malgrat als avanços a nivell educatiu i social i que oficialment estan equiparats, el valencià continua en inferioritat amb el castellà. Un poc de sensibilitat no ens vindria mal. A alguns se’ls omple la boca dient que defenen les arrels però a la mínima les llancen com a arma política (i d’exaltació de les masses) quan el que cal són mesures de protecció consensuades. Les llengües, com l’educació, mai deurien estar en mig de la polèmica.

En ma casa sempre s’ha parlat en valencià. Ho vaig heretar dels meus iaios. I estic molt orgullós. Però, com a molts, m’agrada expressar-me en els dos idiomes. Inclús veig sèries en anglés (subtitulat). La riquesa lingüística és un privilegi, mai un problema.

Però tampoc ens fiquem exquisits: si hi ha un idioma a potenciar, és el valencià.

NOTA: Artículo aparecido en el número 349 de La Opinión de Torrent

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s