L’enramà

Un poc de mistela, uns dolços i molts nervis. Ho tenia tot preparat. Duien mesos de mirades, somriures i breus conversacions. El seu cor li murmurava que sí, que seria eixa nit, d’una forma molt romàntica i pública, davant de tot el carrer. I no estava equivocada. Qui anys després seria el seu marit, se li declarà amb una cançó i uns pètals de flor. Com manava la tradició torrentina, en la vigília del diumenge de roses: fent-li una enramà.

Passat els temps, la tradició va anar modificant-se i, inclús, pervertint-se un poc. Canvià el què. Passant d’una missió individual a ser acompanyat per amics o de la clavaria sencera berrejant des d’un tractor. Es transformà el qui. Perquè ja pocs canten a l’estimada, qui ha sigut substituïda per germanes, mares i, últimament, colles senceres. I, per últim, el com. Abans calfant l’ambient furtant flor i fent la murta de la processó per a, actualment, subcontractar tot per marxar ràpid a la matineé. També ha desaparegut la “caguerà”, la resposta amb cebes o excrements a les carabasses de l’enramà anterior.

Enguany a Torrent hem viscut un nou tipus d’enramà, la política. Aprofitant les eleccions municipals, Jesús i Amparo van eixir al balcó. Amb qui festejar, Senyor? Raúl, el més indecís, va cantar als dos. Amparo, necessitada de parella, deixant-se voler per ell i per Salvador. Pau, fent-se el dur, dient que els quatre anys amb Jesús li havia deixat dubtós però xiulant-li alguna cançoneta. Alguna altra enramà més es va escoltar pel carrer però ja massa desafinada.

A punt d’arribar a la investidura, pareix que ningú tastarà la misteleta. Amparo perquè no pot obrir la finestra i Jesús perquè, amb pretendents de sobra, diu que soles s’està millor, que no vol pasqüeros, que ja quedarà dies solts amb qui vulga.

Ay mare, què complicats són els temes de l’amor!

NOTA: Artículo aparecido en el número 342 de La Opinión de Torrent

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s