Les llistes

Desconfie dels polítics professionals. No és res personal. Tampoc té cap base científica. Simplement, m’agraden aquells que, venint d’un camí professional propi, ofereixen la seua vàlua al servei públic i, quan els toca la fi, tornen allà d’on vingueren amb orgull. Per això, sempre he admirat perfils com el d’Alfred Domínguez o, malauradament quan escric estes línies, el d’Alfredo Pérez Rubalcaba, qui acabà la seua trajectòria impartint Química a la universitat.

Esta confessió no significa que no veja important l’estructura de partit, els militants de base o els polítics amb experiència. Una cosa no lleva l’altra. Però certs enrocaments em fan dubtar, que volen que els diga. I un, que estima el lloc on va nàixer, li agrada que el governen persones amb nivell, carreres ja reconegudes abans d’entrar en política, per damunt de vuits i nous o noms eternament repetits a les llistes. No me val qualsevol. És el que té que ens coneguem (quasi) tots al poble.

Ho sé. No és un desig fàcil. Se les veuen fotudes els partits locals buscant fitxatges per a les llistes. No hi ha molt de mercat. No està de moda entrar en política. La vida és més fàcil (i millor pagada) en l’àmbit privat. I, ací, la culpa la tenim tots, perquè pensem que pagar impostos ens dóna dret a exigir-ho tot en un servei 24 hores del dia, 7 dies a la setmana.

La clau és començar per baix. Fomentar la participació associativa. Que els estudiants reconeguen el servei públic. Que els barris parlen. Que les entitats moguen les ciutats. Fer cantera. Crear polítics.

La paraula grega Politikós tenia una concepció clara: per a la ciutadania. I ciutadania som tots. Tots podem fer canviar Torrent.

No només cada quatre anys.

NOTA: Artículo aparecido en el número 341 de La Opinión de Torrent

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s