Rigor històric

Lorolorolo, lorolorolo… Ni vestimentes ni boatos. El que més em va cridar l’atencio la primera vegada que vaig viure en directe l’entrada de moros i cristians d’Ontinyent (una de les “grans” junt a Alcoi, Villena o Vila Joiosa) fou que els festers, al desfilar, taral·legaven les cançons en veu alta. Amb una gran somriure. Movent-se d’una forma molt natural. Gaudint de la música i el pas molt més que lluint davant del poble. Com es sol dir, ho duen en la sang.

Nosaltres, en Torrent, estem en camí. Superats ja tots els prejudicis locals, ningú discuteix que els moros i cristians són l’emblema de les festes patronals i que, malgrat els pressupostos limitats, les entrades són espectaculars. Això sí, allò de desfilar amb cara de completa felicitat, alguns encara estan aprenent. Fixen-se enguany, descobriran als acartronats, aquells que ni escolten la música.

Ritme apart, camí de la trentena, pareix que les nostres festes de moros i cristians busquen reposicionar-se un poc. Per a començar, per la lògica del canvi en l’edat mitjana dels festers. La nit comença a perdre el protagonisme en favor del “tardeo”. Y del “mañaneo” mirant els horaris dels actes extraoficials de filaes i comparses. Ja no s’escolten quasi xarangues nocturnes. Els anys no passen de bades.

A nivell oficial, la nova junta de la FMCT també està repetint el mantra de que venen “canvis”. Per ara, pareix que els tirs van per augmentar l’espectacle i historicisme en tots els actes. No s’enganyem. Poca història de reconquesta tenim a Torrent. Jo apostaria més per trobar un to més natural i propi, per exemple mullant-ho tot amb tocs d’humor i actualitat.

És el nostre caràcter. Per què no apostar pel que ens fa diferents?

NOTA 1: Artículo aparecido en el número 331 de La Opinión de Torrent

NOTA 2: Por error propio, en la edición en papel del periódico, el título de la columna es el del número anterior.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s