Crustacis bilingües

Estos nadals a taula, fins en dos ocasions, he escoltat preguntar què significava la paraula valenciana “llamàntol”. Supose que els passava com a mi que, a força de no tastar-ho, un només coneixia la versió castellana. Perquè, no sé vostès, però jo el “Arroz con bogavante” ja el vaig provar de ben majoret. La qüestió és que, una vegada descobert a quin crustaci feia referència, alguns deien que millor utilitzar el castellanisme “com tota la vida”.

I, possiblement, ahí estiga el problema de fons, que el desconeixement ens acaba fent caure en prejudicis lingüístics quan, de peixos i marisc, més deuen saber els nostres pescadors que en l’altiplà castellà. A més, el llamàntol, encara que és més freqüent a l’Atlàntic, també es pot trobar al Mediterrani. I, vaja, no conèixer termes autòctons no significa que no pugem aprendre-los.

Jo, que treballe en una comarca molt més valencianoparlant, em dóna molta ràbia quan em pregunten si en Torrent hi ha més persones que parlen castellà que valencià. Jo, que al meu poble me l’estime molt, que mai li veig defectes fora de casa, tire balons fora, però no deixa de ser veritat. I, la llàstima, és que, absurdes polèmiques polítiques apart, tenim un gran llegat lingüístic i cultural que moltes vegades desaprofitem.

Sempre m’ha meravellat aquells immigrants vinguts a la nostra ciutat als anys 50 i 60 des de Conca o Terol que ara parlen tan habitualment el valencià que hui a molts els costaria distingir la seua procedència. És una riquesa ser bilingües i poder utilitzar l’idioma que es vulga, de fet, la Constitució i l’Estatut d’Autonomia ho emparen. Però, al nostre idioma un poc més d’amor propi no li vindria gens mal.

Perquè, la millor defensa del valencià és parlar-lo.

NOTA: Artículo aparecido en el número 325 de La Opinión de Torrent

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s