El teléfono loco

Conduint uns 175 km cap al nord de Nova York es toparan amb Rhinebeck, un xicotet poblet on, entre els seus 3.000 habitants, trobem des de fa dos dècades a Guillermo Fesser (ja saben, la meitat de Gomaespuma). Ell, que pot presumir de conèixer bé els mitjans de comunicació dels dos costats de l’Atlàntic, contava fa pocs dies en una entrevista a Jot Down que ja no s’informa per periòdics sinó per periodistes, és a dir, l’interessa més la fiabilitat de qui ho conta que d’on es conta.

És una realitat que es detecta polarització, politització i mercantilització als mitjans nacionals, però també hi ha dins grans professionals. Però, llevat algunes excepcions, són encara més perillosos els pseudo-periòdics digitals, bloggers, gurús de Twitter, foros d’internet o enviament massius de WhatsApp que publiquen sense contrastar, que escriuen interessadament i que amaguen opinions darrere d’informacions.

En Torrent tampoc s’escapem. Encara que molts ja s’ho prenem com un espai d’humor, és conegut el niu de serps mediàtic que és el grup “Gente Torrentina” a Facebook. De fet, el seu caos d’opinions, anuncis, gossos perduts, rumors, informacions falses i insults, va provocar l’aparició dels grups paral·lels “Gente Torrentina educada” i “Con principios”. Conta amb 9.900 seguidors, un 12% del cens. Leer, se lee.

Un altre cas curiós és “Torrent al día”. Periòdic creat pel PP local durant la campanya que els donà la victòria en 2007, va passar del paper al digital i d’una jugada electoral intel·ligent a perviure, així dissimulant, com a mitjà de comunicació. Llàstima que obvie públicament el seu germen, perquè poc costa jugar amb les cartes descobertes.

En una època on hi ha tan de soroll mediàtic, escollir com s’informem és vital, perquè part de la nostra percepció del món comença per ahí.

Jugar al teléfono loco s’hauria de quedar a l’escola.

NOTA: Artículo aparecido en el número 321 de La Opinión de Torrent

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s