La posveritat

En les típiques llistes de finals d’any, el Diccionari Oxford va ubicar en el number one de les paraules de 2016 a la nova incorporació enciclopèdica “posveritat”. En un any on el Brexit o la victòria de Trump no s’han entès racionalment, este nou concepte fa referència precisament a això, a eixes històries en què els fets objectius són menys importants que l’emoció i les creences personals. És a dir, quan la irrealitat està camuflada com a informació.

Encara que és un terme nou, el seu ús és tan antic com estès. Ni els torrentins s’hem escapat de patir la posveritat. Miren, si no, l’extraordinari cas dels sorolls d’ultratomba al cementeri (nota al lector: han de llegir açò amb ironia). Què importava que és impossible físicament que un cos humà, tres dies després de certificar la mort (amb autòpsia forense i preparació del cadàver al tanatori inclosa), torne a la vida. Tots vàrem donar joc als suposats colpets a la làpida.

Però hi ha més. Quantes històries sense contrastar, d’eixes del joc del telèfon, han escoltat sobre alguns agraciats amb el premi de la loteria de Reixos? De fet, el culmen de les pseudohistòries fou la no-notícia del Levante-EMV de “El indigente que fue rico solo tres días” narrant la història d’un persona (ja de per si, amb problemes) a qui no l’havia tocat la loteria. Entre una premsa massa necessitada de quadrar comptes i una ciutadania poc responsable, de vegades, es difonen tonteries com el campanar de l’Assumpció.

Però d’este mal patim tots. Com veuen ni els periodistes s’escapem. Possiblement, si en el nostre dia a dia, quan parlem del que no sabem segur, fórem més cautes o férem doble verificació, com m’ensenyaren a la facultat, tot ens aniria millor.

O, almenys, diríem menys tonteries.

NOTA: Artículo aparecido en el número 314 de La Opinión de Torrent

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s