Joventut festera

Fa pocs dies, en una improvisada tertúlia dins d’una piscina, una bona amiga es feia creus dels anys que la meua filà duia en les Festes de Moros i Cristians. Enguany Els Comilitons, per si no saben quina era, complim divuit anys. Ja tenim la majoria d’edat festera. Començàrem a rodar quan el nostre nucli d’amics teníem entre 18 i 20 anys. “Madre mía, qué jóvenes erais. Qué valientes para ponerla en marcha”, concloïa. Sí. Eixes coses ja no es veuen.

Modèstia apart, no vaig a negar que vàrem ser un barreja (quina paraula!) d’emprenedoria i inconsciència. No sabíem bé on ens clavàvem però tampoc li teníem por a arrancar-ho. Per què no? Però no fórem els únics. En eixe inici de segle, set o vuit filaes i comparses joves es varen fundar donant l’espenta definitiva a la festa actual. Tots, actual Federació inclosa, aprenguérem sobre la marxa a controlar aquella onada festera. Foren anys molt divertits i apassionants.

I, curiosament, hui, assentada l’activitat festera a Torrent, tire un poc a faltar eixa franja d’edat. Tots hem crescut i eixe espai (18-25 anys) no s’acaba d’omplir. Possiblement encara siga una qüestió demogràfica, de deixar que els menuts cresquen. Perquè sí s’han fet bons esforços per a potenciar en els xiquets l’arrel festera.

Entenc que és complicat entrar a una filà o comparsa quan la teua edat no és semblant, així que, almenys, fem per dotar d’espai als fills de les entitats més veteranes. I no parle de donar-los un traje o un dia jove, sinó de drets i obligacions. S’ha d’obrir-los la port, tindre presència a la gestió, veu i vot, aportar, però també ells han de saber emancipar-se dels seus pares. A mi mai em varen pagar cap quota.

La festa ja té passat, present i futur. Anem a rejovenir un poc el present.

NOTA: Artículo aparecido en el número 308 de La Opinión de Torrent

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s