,

Xifres (Borrador)

La papelera de reciclaje debería servir, precisamente, para su cometido: reciclar, reutilizar. Por eso, alguna vez he publicado en esta página descartes de artículos, diseños o proyectos varios si creía que tenían cierto valor estético.

En el último artículo de La Opinión de Torrent, raro en mi, previamente, elaboré un borrador que, al día siguiente, por cuestiones obvias de espacio (la columna da para unas 275 palabras y me salían unas 525) tuve que recortar. Creo que, en este caso, sí es interesante publicarlo también, pues, usted lector, puede entender mejor el sentido del artículo leyendo la propuesta original, aunque un estuviera por pulir.

Xifres

En Torrent tots els dies ix el sol. No sempre a la mateixa hora, no creguen. Hui ha eixit a les 06:49, però el dia que vostè llija este article haurà aparegut dos minuts després. Independentment, cada matí, si som educats, som 80.551 els habitants que diguem bon dia, 39.943 homes i 40.608 dones. Tenim de tot un poc. Hi ha forners, cambrers, agranadors, mestres, banquers, poetes, llauradors, avorrits, jubilats, aturats i, fins i tot, xiquets i xiquetes. De fet, l’any passat varen nàixer 854 torrentins. Cadascú, com Déu mana, té la seua llar familiar. La majoria, per sort, tenim on caure mort, 29.851 en total. Esperen, que no vuic confusions. Estem parlant de famílies, no de difunts, defuncions foren 579 en 2014. Però tornant a les cases, la majoria són d’un, dos, tres o quatre membres. 709 de sis o més persones. Ja no queden famílies nombroses. En canvi, tenim 32.311 telèfons fixes. Els mòbils ja ni es poden contar. Tots, soles o amb l’ajuda dels amics i familiars, podem eixir al carrer cada dia. Però vagen en compte al creuar el cantó. Sempre hi ha que mirar per a evitar que et xafen. Són 49.490 els vehicles a motor que campen per Torrent: cotxes, motos, camions, autobusos… inclús tenim tractors. 280 en total. I tots, pel rebombori que hi ha, pareix que ronden la nit de les enramaes. Per a molts, la vida són diners. Per això treballen sense parar des de que surt el sol fins la nit. Alguns ho fan ací i altres fan cues per arribar a altres ciutats. En Torrent tenim 874 empreses dedicades a l’activitat industrial, 164 dedicades l’activitat comercial majorista i 932 al minorista. I, encara així, hi ha qui volguera treballar i no pot. Un drama. Això sí, bars hi ha per a tots. De fet, segur què s’han preguntat moltes vegades quants bars tenim a Torrent. 316. Eixim a un per a cada 254 habitants. Si es queden sense diners poden visitar la seua entitat monetària més propera. Hi ha 49 sucursals, la majoria bancs encara que hi ha caixes que encara resisteixen. Que Déu els done molta salut, ens fan falta. En Torrent tenim vida social més allà dels bars. De fet, hi ha 166 associacions registrades. Però han de ser més. Perquè falles, germandats i comparses hi ha un cabàs. Inclús hi ha qui està en una de cada. També poden visitar museus. Tenim tres museus obert amb horari regular. I, si es posen malalts amb tanta activitat, contem amb 26 farmàcies, quatre centres de salut i cap hospital. Vaja, esta última dada corre el perill de ser polititzada. Més lluny de la realitat. Precisament, este article buscava fugir dels anteriors escrits massa polititzats a causa de les elecciones.

Hem dit molts números. Massa. Amb l’excusa del capitalisme, qui sap si se’ns ha anat de les mans allò de les estadístiques, de donar-li valor numèric a tot el que ens envolta.

Perquè, no ho oblidem mai, darrere de cada xifra, sempre hi ha una vida, una història. I això és el que realment té valor.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: