Cultura torrentina

Qui em coneix sap que sóc gent de pau, però també que no soporte la mala educació. Per això fa un parell de diumenges tirava fum quan vaig contemplar a la placeta de l’Església com quatre Presidents Infantils (que esperaven el seu torn per a rendir ofrenes a una fallereta al Parroquial) es pujaven dalt de la recent restaurada Creu de Pere Mora per fer-se unes divertides instantànies.

En juny de 2010 en esta mateixa columna ja li rendia homenatge a un dels monuments més antics (de finals del segle XVI) de Torrent i que, per desgràcia, passa prou desapercebut. El trist del cas dels fallerets no és el que feren (a certa edat, el coneixement no dóna per a més), sinó que ningú els cridara l’atenció. I, quan dic ningú, dic cap president major i pare presents. Vaig tindre que ser jo per dos vegades.

I que em perdonen els fallers, perquè no es qüestió de generalitzar i no es tema de festiu sinó de (mala) educació, però, redèu, pareixia el més normal del món pujar-se a un dels pocs patrimonis històrics de Torrent, de la mateixa manera que altres li peguen tan tranquils balonades a la Torre.

I no creguen, la culpa també és nostra, dels que callem, dels que no recriminem esta i altres mostres de mala educació. El nostre silenci ens fa còmplices. Una llàstima, perquè és essencial conèixer el passat per a entendre el present i afrontar millor el futur.

De fet, amics fallerets, la Creu de Pere Mora es traslladà del camí de València (on va ser destrossada a la Guerra Civil) a la seua actual ubicació per l’alcalde Miquel Mora Muñoz.

Per cert, un dels propulsors de les falles a Torrent.

NOTA: Artículo aparecido en el número 285 de La Opinión de Torrent

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s