Light

No els vaig a enganyar, possiblement només siga una impressió personal, una opinió molt individual fruit del moment vital que un pot viure, però, d’un temps a esta part, trobe com si la nostra volguda Setmana Santa torrentina estiguera un poc desnaturalitzada, com si haguera perdut part de la seua essència.

Són detalls menuts, xicotets canvis, tots (i així ho crec) sense mala fe, però que, poc a poc, han anat tapant de superficialitat el sentit primer i últim de processonar. Començant per eixa moda d’omplir el calendari de processons fins acabar en l’actitud del públic d’anar a “vore”, quan el verb, l’acció, hauria de ser altre.

Pensen-ho. S’ha convertit l’acompanyament (i assaig) musical de la passió en l’únic sentit per a alguns de vestir l’hàbit; sense voler, en plena processó, hem vist enveges, males mirades o absurds cabrejos; si plou, maleïm el cel com si l’aigua impedira reviure la Passió dins dels temples; es planifica tan mil·limètricament el pas de la Reina per l’Encontre Gloriòs que oblidem que també es troben el Crist i la Mare de Déu; fins i tot, m’han arribat a demanar retallar un Al·leluia perquè convenia que tinguera una mesura determinada per a ajudar al seu vol.

Val que les processons són religiositat popular, però, per què no confluir ambdós sense que popular és menge a religiositat? Per què té que ser tot tan light?

Però ho torne a dir, no em facen cas. Que igual és només impressió meua. Que eixa sensació que, començant per mi, de vegades, oblidem per què i per qui celebrem la Setmana Santa, pot estar equivocada.

No m’ho tinguen en compte.

NOTA: Artículo caparecido en el número 267 de La Opinión de Torrent

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s