La barriada

Vostès igual no ho recorden, són massa joves i la tele emetia en blanc i negre, però va haver un temps en el que les comissions falleres naixien amb un sentiment de barriada. Era la conseqüència lògica del creixement i identificació dels habitants amb una determinada zona de Torrent. Era la vessant festiva de les associacions de veïns. Per això els fallers eren aquells que vivien al voltant del monument.

Però, amb l’arribada del color, este sentiment es va banalitzar. Les comissions deixaren de mirar a la barriada i començaren a contemplar-se el melic. De fet, es va convertir en un esport autòcton fundar una falla, una germandat o una comparsa. L’important era tindre el carnet de fundador i tallar el bacalao. Per això tants s’aferren a les presidències i, altres tants, quan abandonen la directiva, desapareixen de la comissió.

Però tornem als nostres carrers. Ara que ja hem cridat des de la Torre que ja estem en Falles, no estaria gens mal que les comissions es preguntaren que fan per la seua barriada, per la seua integració. Si viuen de cara o esquena als seus veïns. Que reflexionen perquè molts dels seus fallers no viuen al voltant del monument.

I no s’enganyen. No es açò cap crítica. Les falles i els fallers són el que són. Per a bé i per a mal. Però en estos temps tan impersonals, quant saludable seria que la comissió no fora un lloc de festa sinó de convivència. Un espai on el barri mirara amb orgull.

NOTA: Artículo caparecido en el número 265 de La Opinión de Torrent

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s