El camp

Passejàvem plàcidament pel Vedat fent una saludable digestió. Era un dels dies de Pasqua i creuàvem eixa zona del terme on quasi s’agafa de la mà amb els horts de Picassent. No recorde qui, però algú dels amics va fixar-se a que hi havien plantades bledes. Jo vaig assentir, clar, però aparentant un poc. Ho confesse, no crec que ho haguera endevinat.

Són els defectes dels urbanites. Poc a poc, sense adonar-nos, anem perdent contacte amb el camp, amb la terra, amb la natura. Amb este remordiment, vaig rebre a les mans amb alegria el llibre “Estudi de l’evolució del sector agrari a Torrent a llarg del segle XX”. Quin gust anar passant les pàgines. Garroferes, ametlers, cítrics, masies, casetes, pous, carros o cooperatives. En 277 pàgines vaig poder repassar tot el que és i significa el camp a Torrent.

Les xifres són clares: el sector agrícola ha perdut paulatinament al segle XX importància econòmica a la ciutat. Damunt, l’actual mercat mundial tampoc ajuda. Però no és un sector mort. Ni molts menys. És qüestió de protegir-se i reinventar-se.

Hi ha ja iniciatives interessants que mostren, almenys a menuda escala, algunes solucions i camins de futur. Per exemple, compra per internet i servei a domicili fent que els productes vagen de l’hort a les nostres despenses directament, tendes d’agricultura ecològica (s’ha inaugurat una, recentment, al centre de València) o bars i restaurants amb la publicitat de que els productes que s’elaboren estan collits o criats (si parlem de ramaderia) a pocs quilòmetres, en casa.

Conten les cròniques que, en les últimes fires d’alimentació la nova moda ja no és el “bio” sinó el casolà. Anem a intentar aprofitar esta tendència. Tots podem comprometer-nos. Uns, repensant el seu negoci, altres, apostant pels productes del camp, del nostre camp.

Qui oblida les seues arrels, perd la seua identitat.

NOTA: Artículo aparecido en el número 2232 de La Opinión de Torrent

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s