Santito… pa!

“Una cosa que no té os ni espina i baix del llençol s’empina, què és?”. No fa falta que pensen mal, esta endevinalla té com a solució: el pa. Un element oblidat en les enquestes de popularitat però que està sempre present a les nostres taules. De fet, forma part importantíssima de l’alimentació mediterrània, sobretot, a les classes populars.

“Més bo que el pa en guerra” també diu altra dita, perquè ens encanta el pa. Hi ha qui el menja a soles (“a mos redó”) sense cap condiment, altres, com jo de menut, amb el bollo de xocolata, i, per exemple, ma mare, amb plàtan. Per a gusts colors, clar. Però si ens agrada d’una forma, als torrentins i valencians, és sucar. Sucar oli, el suc (mai millor dit) del dinar, el caldo, la tomata… tot ho suquem.

“Qui té oli i blat està ric i no ho sap”. Com que el pa és més apreciat del que pensem, els forns són sense cap dubte un lloc imprescindible a Torrent. Cadascú té el seu propi. Jo sempre he sigut del de Ca Toran i, ara, per canvi de domicili, del de Santa Anna. Als forns, mentre es respira el beneït olor del pa recent fet, es pot tastar l’essència del poble. És el punt de trobada del veïnat. Últimament han sorgit franquícies de pa (més cares) o pa ràpid als supermercats (més impersonal), però, no s’enganyen, no és el mateix. Ni de prop.

“Li han llevat el pa de la boca”. Però el pa, com element essencial en les nostres vides, és també metàfora d’ella. Si no miren l’època actual on, molts, han deixat de poder “guanyar-se el pa”. Mal assumpte quan es diu en negatiu esta dita. Esperem que prompte, alguns, deixen d’orar cap a dalt, demanant feina amb aquell “el pa nostre de cada dia, doneu-nos, Senyor”.

NOTA: Artículo aparecido en el número 217 de La Opinión de Torrent

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s