El senyor de la música

No m’agraden massa els encàrrecs d’articles. Ja saben, això de “Xe, Carles, podries fer un sobre…”. Per això, quan un bon amic amb va fer un suggeriment, no ho vaig vore clar. Se li veia afectat. Havia faltat el director de la seua banda, una persona molt volguda. Jo, l’expliquí que un company de columna ja havia parlat d’ell. Però pensí, si tant d’interès ha pres, per què no intentar-ho.

Com a bon periodista, comencí per documentar-me. Clarinetista, criat a Llíria, una carrera musical plena d’èxits, director a diverses bandes, premis a certàmens, composicions inclús davant del Papa, director en funcions de la Banda Municipal de València; i, sobretot, director de la Unió Musical de Torrent des de fa quinze anys. Vaja, bon currículum.

Però, necessitava fonts orals. Què em podien dir les persones que han sentit la música junt a ell. Vaig pegar un parell de telefonades per a descobrir que era bon músic, però millor persona. Gran humanitat, senzill, discret i sempre disposat a ajudar els amics i companys. Un bon home.

Però necessitava alguna cosa més. Palpar eixe sentiment d’apreci que m’havia transmès el meu amic. I, buscant per internet, vaig trobar una fotografia. I ho vaig vore clar. Era el seu sepeli. Els carrers de Llíria plens. Moltes autoritats, músics en actiu, jubilats, amics, veïns. Tots, amb respecte davant el fèretre. I, les mirades, compungides però altes, orgulloses. Eixes mirades em van descobrir, per fi, la figura de Manuel Enguidanos.

La cultura ajuda al progrés de les ciutats. Per això, es mereix el nostre record. Perquè ha ajudat al progrés de Torrent. Perquè, com bé el van definir, era «El senyor de la música». Perquè, com reconegué la seua filla al funeral, “quan el dolor és compartit, és menys dolorós”.

Perquè, desitge de tot cor, que este menut homenatge puga contribuir a mitigar eixe dolor.

NOTA: Artículo aparecido en el número 200 de La Opinión de Torrent

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s