Papá cuéntame otra vez

Plantes baixes amb andanes. Façanes emblanquinades. Carrers de terra. Jornalers i llauradors. Tarongers, garroferes i vinyes. Pins al Vedat. L’ermita del Mas. L’accident al pou de Sant Rafael. La llet de les vaqueries. Cavalls, gallines i conills al corral. Bollos de xocolate. El matalafer. El granerer. Les primeres indústries. El tramvia. El Seat 600. El sortidor de Campsa. Els nous torrentins vinguts de La Manxa i Andalusia. Ca Uiset. Ensenyar el dot de la boda. Prendre la fresca a poqueta nit. El davantal i la faixa. Els plumiers. Els joguets de fusta, llanda o cartró. Els pantalons curts tot l’any.

Aprofitant les hores lliures que ens regala l’estiu, enguany, entre altres lectures, he pogut tastar “El carrer de Sant Onofre”, una obra mig autobiogràfica mig costumista i històrica, escrita per Vicent Palacios i publicada per l’Ajuntament. Amb l’objectiu de deixar per escrit als seus néts com fou la seua pròpia infància i per a que valoren el que tenen actualment, en poc menys de 200 pàgines, ens acompanya per un passeig al Torrent dels anys 50 al 70 del segle passat.

Evidentment, és un recorregut des del seu punt de vista, des de la seua pròpia vivència, cadascú tindrà el seu, però, com titulava aquella cançó d’Ismael Serrano, a mi m’ha suposat veure per escrit moltes de les costums que mon pare o el meu sogre tantes voltes m’han contat. D’una època tan romàntica com desfasada.

No tenim massa memòria. Oblidem molt ràpidament d’on venim, com hem arribat ací. Benvingudes siguen totes les obres que parlen de la història local, que ens ajuden a contextualitzar, mirant a ahir, el que ens passa hui. Tant de bo hagem evolucionat. Però per a millor.

Encara que, de vegades, parega que no.

NOTA: Artículo aparecido en el número 333 de La Opinión de Torrent

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s