La comarca

Tots els espanyols tenim molt en comú. Igual que els valencians. Encara que és d’estúpids no valorar que la varietat enriqueix, és essencial tindre signes d’identitat comuns (és a dir, arrels) perquè ajuden a obtenir un entramat social estable. Per això ha sorprès tant que la futura llei autonòmica de comarques, presentada per Compromís i recolzada pel govern de Ximo Puig, partisca en dos l’actual Horta Sud i deixe a Torrent sense la seua capitalitat.

L’actual distribució comarcal, datada de 1988, no té caràcter legal, així que, vaja per davant, que ja era hora que es donara un primer pas. Configurar el nostre territori en comarques possiblement siga més lògic, identitari i eficient que en províncies/diputacions. La nostra ciutat ens marca molt. Però també les veïnes. Poblacions com Picanya, Alaquàs, Aldaia, Picassent o Silla estan presents a Torrent a nivell social, econòmic, cultural i familiar. Jo sóc un bon exemple.

Però amb sentit comú i històric, senyors. L’Horta és l’Horta, com La Marina és La Marina. Els límits geogràfics ja s’han encarregat de definir la majoria de comarques. Per grandària, la nostra Horta es va dividir en dos. I, dins d’esta partició, l’Horta Sud agafa des del llit del Túria fins l’Albufera. Als últims 30 anys, s’ha anat treballant per enfortir els lligams que els vint municipis tenim. Institucions com la Fundació Horta Sud o l’IDECO són dos grans exemples de treball constant per cohesionar eixes arrels.

Possiblement, els que han redactat esta proposta no coneguen a fons (ni s’han assessorat) la comarca o tenen interessos polítics, perquè suposa desnaturalitzar-la. Ara més que mai, hem de defendre la nostra arrel comarcal i que, este despropòsit, una vegada superat, servisca per a que tots la valorem més.

Som i hem de ser Horta Sud.

NOTA: Artículo aparecido en el número 318 de La Opinión de Torrent

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s