La història local

Al nostre Torrent profund, junt a la rehabilitació de La Torre i la reforma del seu entorn, un dels temes més candents és el PEPRI, per a més sigles, el Pla Especial de Protecció i Reforma Interior del centre històric. Fent un resum molt breu, suposa que, al ser la nostra torre mora declarada Bé d’Interés Cultural, els 214.000 metres quadrats al seu voltant han quedat protegits si conten amb algun element d’interès històric o patrimonial.

Malgrat a que està aprovat des de 2003, el procediment està paralitzat en mig d’un niu d’al·legacions, ja que segons la redacció original, afecta a 90 cases tradicionals on, com es poden imaginar, pot haver qui li agradaria tirar la seua a baix i construir una nova. Però, també afecta a carrers i llambordes (adoquins, de tota la vida). Sinó pregunten-li als veïns de Santa Ana…

No seré jo qui diga qui té raó. No tinc prou dades per a emetre un judici. Pareix tan lògic el dret de fer amb sa casa el que es vulga com el deure públic de preservar la nostra història. De fet, el millor que puc fer per a informar-me és acostar-me del 21 al 23 de novembre a l’Antic (però nou) Mercat i assistir a les jornades sobre el nucli històric de Torrent. Qui li agrade la història local està d’enhorabona, perquè el 17 a l’EMAT també s’inaugura una exposició sobre el cinema a Torrent.

Polèmiques casolanes apart, és innegable que la millor forma d’entendre el present i planejar el futur és coneixent millor el nostre passat. Des de que tinc memòria tots els consistoris torrentins han treballat molt este tema, editant moltíssima bibliografia, així que, possiblement l’esforç hauria d’estar encaminat a fer més digerible la nostra història local. Que siga per a tots els públics.

Per a quan un temari de història local per a l’escola?

NOTA: Artículo aparecido en el número 311 de La Opinión de Torrent

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: