I pujaren al convent

El calendari marcava 31 d’octubre. Torrent, allà pel 1889, era un poble tranquil i agrícola, molt lluny de l’explosió demogràfica que viuria a meitat del segle XX. Un volteig de campanes va trencar eixa quietud. Als carrers que envoltaven l’església i la xicoteta fortificació començaren a brotar caps, curiosos per tant rebombori. Era el Senyor Alcalde, don Francisco Carratalá, qui, acompanyat per un grup de frares, pujava el camí a l’antic convent dels franciscans alcantarins.

Així començava la història en Torrent dels Terciarios Capuchinos qui, fugint de les febres palúdiques del nord de l’horta, es mudaren a Torrent, gràcies al record i estima pel Pare Méndez. Una pujada al convent, que, 125 anys després, es repetirà proper divendres 31 d’octubre quan, a les 18:00, tota la comunitat de Monte-Sión i les autoritats actuals, recòrreguen el mateix camí.

Una història amb molts capítols, alegres i tristos, amb estima popular i persecucions republicanes, amb l’antic convent derruït i molt de treball per Torrent, sobretot, com dicten els principis amigonians, amb els joves amb carències afectives, familiars o socials, aquells que van ensopegar en la vida o no van trobar el seu camí. Com aquella paràbola del pastor i la seua ovella perduda.

Una història i uns carismes que jo conec molt de prop, des d’unes aules on em vaig educar, amb la mateixa estima i alegria dels primers veïns que els varen rebre com contava Fray Luis Amigó a les seues memòries: “…y fuimos recibidos por el pueblo con grandes demostracions de afecto y regocijo, del que en todo tiempo ha dado inequívocas pruebas aquella población, a la que estaremos eternamente agradecidos”.

Exacte. Eternament agraïts.

NOTA: Artículo caparecido en el número 279 de La Opinión de Torrent

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s