Un somriure, per favor

Si recorden, fa poc, en esta mateixa columna, celebrava l’arribada a Torrent dels 34 nous agents que anaven a configurar allò de la Policia de Barri. Al poc temps, marxaren a completar la seua formació i ara, ja per fi, els tenim als nostres carrers. Estic segur que fou mala casualitat, però, vaja, en només quatre dies, vaig tindre dos topades amb l’autoritat on vaig tirar a faltar un poc més de “simpatia”.

Vaja per davant que tinc la sort de conèixer a diferents agents i no s’ha de generalitzar, tot el contrari, el servei a Torrent és molt bo, però, en ambdós casos em va xocar la fredor i antipatia de les seues respostes. Un somriure, per favor. Que estan per a servir no per a manar. Si el ciutadà els veu com a un element negatiu, el servei públic desapareix.

No podem confondre autoritat amb autoritarisme. Com deia un poeta persa de nom impossible, l’excés de severitat produeix odi, com l’excés d’indulgència afebleix l’autoritat. És a dir, mostrar autoritat sense necessitat, imposar per imposar, només contribuirà al distanciament i a la pèrdua de credibilitat de qui creu tindre l’autoritat. El poder és responsabilitat no imposició.

A les escoles s’ensenya que la Policia és amiga. Així, davant qualsevol problema, els menors saben a qui acudir, a qui preguntar, amb qui resguardar-se. Per això, els agents han de tindre noms i cognoms, ser com de la família. Senyors, han d’atendre amb un somriure i no amb un grunyit.

Curiosament, aquella columna de gener, parlant de l’incivisme, finalitzava amb un “com deia aquell, tractar als demés com volguérem que ens tractaren a nosaltres”.

No ho oblidem mai.

NOTA: Artículo caparecido en el número 271 de La Opinión de Torrent

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s