Els pastors

Els desemboliquem poc a poc, amb molt de mimo, amb la precisió d’un orfebre. Duen onze mesos envoltats de paper de diari, salvaguardats del pas del temps, de la pols i la humitat, en un lloc segur. Seria un drama familiar que es trencaren en l’últim moment. Els destapem meticulosament, s’assegurem que no hi ha cap part trencada i els netegem amb suavitat. És el més valuós del Nadal: el betlem.

Col·loquem les peces en un espai privilegiat de la llar familiar. Per una vegada, no és la televisió el centre. Xiquet, mare i pare, bou i mula, un parell d’àngels, uns monarques que venen per allà lluny i, per fi, els meus favorits: els pastors. Hi ha de tots tipus. Enfeinats, despistats, curiosos, sorpresos i, tots, sense intuir que, a pocs metres, el món està canviant gràcies a un naixement.

Tinc predilecció pels pastorets perquè, d’alguna manera, ens simbolitzen a nosaltres mateixos. Ciutadans de a peu, normals, de vegades ignorants, gent treballadora, humils, tots vivint sense major aspiració que ser feliços. I que, al igual que ells, em pregunte si el Jesuset naixera hui al cantó de casa si s’assabentarien. Possiblement no.

Per desgràcia, de vegades tenim el cor insensible, fred com esta tardor bipolar, i seleccionem les imatges que volem contemplar. Esquivem el sofriment humà. Si no ens importa com passen la nit eixos homes amb mantes que trobem a les portes del Mercat, com ens anava a interessar un part en la nit del 24 de desembre.

Seguim estant necessitats d’àngels que ens avisen.

NOTA: Artículo caparecido en el número 260 de La Opinión de Torrent

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s