Ja som europeus

Proper divendres 1 de febrer es celebra una de les tradicions més antigues i emocionants de Torrent com és l’Entrà de la Flor. Sí, ho sé. En l’anterior número ja parlí de la Confraria del Rosari. No, s’ho promet. No em paguen res. Però sí, és evident, visc esta festa i devoció amb més de 400 anys d’història des de ben prop.

Al que anàvem. Com molts sabran, enguany ja s’aplica aquella normativa europea de 2011 anomenada Instrucción Técnica Complementaria Nº 18 i que ve a ser la norma mare que regula l’ús de material pirotècnic en manifestacions religioses, culturals i tradicionals. I, com s’ho poden ja imaginar, els europeus no entenen molt de coets, passeajes o branques d’ametllers.

El problema al que s’enfronten tots els habituals de les tenalles l’1 de febrer és que, seguint esta norma, és necessari estar inscrit en un llistat (que es presenta a Delegació de Govern) i, especialment, tindre el Carnet CRE, un títol que acredita que vosté és expert en l’ús dels coets de trajectòria erràtica, és a dir, que sap tirat les femelles de tota la vida.

Hi ha que canviar el chip. No queda altra. Ja som europeus. No podem excusar-nos en aquell “abans no es feia així”, perquè els temps canvien. Hi ha que llegir en positiu la normativa europea, perquè pot ajudar a protegir la festa, a fer-la més segura i coordinada. Ja no val plantar-se a les 21:00 a l’Ermita sense avisar. Més que rés, perquè qui no estiga inscrit o sense el Carnet CRE, no podrà participar.

Però, millorar jurídicament la festa no significa sobreprotegir-la fins ofegar-la. Que siguem europeus no significa no entendre les seues particularitats. El públic deu poder viure-la de prop, olorar la pólvora, veure la rama passar davant d’ells.

Així és la tradició, l’essència de la festa.

NOTA: Artículo aparecido en el número 240 de La Opinión de Torrent

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s