Històries de l’Aurora

Ho confese. Enguany no he acudit a cap Aurora. No al·legue cap atenuant al meu crim perquè serien excuses de mal pagaor. Simplement, no he tingut forces per a presentar-me a les sis de la matinada al Convent. I mira que m’ho han recordat, temptat amb esmorzars, o atemorit cantant “hermanito que estás en la cama…”, però no, a cap.

Lo pitjor és que em pareix una de les tradicions més boniques de Torrent. Des del segle XVIII impertorbable al pas del temps i al fred. Puntual el bombo des de la Puríssima al dia de Reis. Perquè, quan una costum està tan arrelada és que és part de l’essència del poble.

Anècdotes de l’Aurora hi ha moltes. Però, possiblement, una de les més conegudes és aquella que contava al 400 aniversari de la Confraria del Rosari, eixa enciclopèdia torrentina cridada D. Rafael Beguer i amb protagonista a altre dels auroreros més recordats, Quico i el seu bombardino.

Amb l’arribada dels ajuntaments democràtics, els primers consistoris socialistes volgueren desmarcar-se un poc de l’església posant dificultats burocràtiques a processons o intentant canviar les festes patronals per populars. Quico, vist el panorama va jurar que “este bombardino no entrarà en l’Ajuntament!”. Com era d’esperar, la situació es va reconduir i amb l’alcaldia de Jesús Ros es tornaren a obrir les portes consistorials en la primera Aurora. Com de savis es corregir-se, Quico sí va creuar la porta i al eixir (amb el instrument tan ple de dolços que no podia ni bufar) es va trobar de cara amb l’alcalde i varen signar la pau amb una abraçada, que, socarrons, la resta va qualificar com “el abrazo de las dos Españas”.

Una abraçada que sempre recordarà que, per als torrentins de cor, per damunt d’interessos personals, sempre estarà el seu poble, Torrent.

NOTA: Artículo aparecido en el número 239 de La Opinión de Torrent

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s