El terrat

Hui els confessaré que tinc un vici. Un vici indolor i incolor. Tot un partit de vici. Quan puje al terrat a estendre la roba, m’agrada asomar-me, mirar a l’horitzó i, des de les altures, contemplar la ciutat. La meua ciutat. Torrent.

Ho faig meticulosament. Revisant, inconscientment, des dels quatre cantons,  tots els referents torrentins. Els que tinc a la vista i els amagats darrere d’edificacions, antenes i cables: el Convent, la mar, La Torre, el campanar de l’Assumpció, l’Ajuntament, el barranc, El Vedat, fins arribar a les torres del Parc Central.

Eixe menut plaer s’incrementa quan és a poqueta nit. Quan les ombres arranquen a formar-se i el cel agafa un to morat, lluitant contra la llum artificial que comença a poblar la ciutat. Però no és només una experiència visual, sinó també auditiva. Com que ningú em mira, puc, sense vergonya, tancar els ulls. I escoltar. Oir els sons de la ciutat amb veus entrecreuades, tràfic, lladrucs i interferències televisives.

Quan ets primerenc en este art d’observar silenciosament, pot envair la soledat. Com en aquella pel·lícula de Hitchcock, es veuen en pla panoràmic vides anònimes, pegades unes a altres, que no es relacionen. Fa mal l’artificialitat de la gran ciutat. Que el veí no tinga ni nom ni cognom. Però, si es mira cap a terra en estes nits d’estiu, encara hi ha esperança. En moltes zones encara es diu “bon dia” a la porta de casa, encara s’ix amb el veïnat a la fresca.

Jo, que sol associar moments concrets amb cançons concretes, observar Torrent des del meu terrat em fa recitar aquell “Wio, alguien en una terraza ha gritado te amo”. És, en eixe moment, quan la meua desbordant imaginació em fa visualitzar milers de histories inconnexes que s’han produït als nostres carrers.

I pense que, malgrat tot, Torrent no ha canviat tant.

NOTA: Artículo aparecido en el número 228 de La Opinión de Torrent

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: