Les campanetes

No sé què tenen les campanes, però als xiquets menuts els tornen bogos. Els meus nebots sempre han mirat fascinats al campanar de l’Arxiprestal i, escoltant el soroll majestuós del instrument musical d’una corda (com diu l’endevinalla), han cridat senyalant-les amb un “Les campanetes!!!”

Jo, que tinc molta imaginació, quan les escolte repicar des d’eixos vuit ulls que miren a tota Torrent, somie en l’època renaixentista (la seua construcció finalitzà en 1593) i m’imagine a tot un poble comunicat gràcies a la combinació de notes musicals. Avisant d’alegries, tristors, desgràcies o bones noves. Sent el mòbil de l’antiguetat: un instrument capaç d’anunciar a tot un poble allò que és important.

Una vegada a l’any, els més majors dels Juniors de l’Assumpció, pugen al campanar i les veuen de prop. He tingut el privilegi d’acompanyar-los diverses vegades i contemplar els seus ulls fascinats davant allò tant senzill i tant sonor. Però, no només, els xiquets. Si recorden, fa uns anys, per a assegurar la seua estabilitat, foren desmuntades les campanes. Quan estigueren exposades al temple, tots s’apropaven a visitar-les, en especial, a la més menuda i antiga, la de 1776.

Peculiar i màgica és l’atracció de les campanes. Jo diria, que ho duguem al nostre ADN. Encara que, com sempre, opinions hi ha per a tots els gustos. L’altre dia ho raonàvem a un sopar. Campanes hi ha a totes les esglésies del terme i, no a tots, els agrada tindre tant prop el toc cada hora en punt. Per això, fa anys que totes les parròquies suprimiren els nocturns.

Però, per a mi, escoltar el so de les campanes és un poc com mantindre l’essència de poble. Saber que, malgrat tots els avanços tecnològics, el seu so pot creuar Torrent i arribar a tota la població.

Pensar que si tots els campanars voltejaren a la vegada, tots diríem, “alguna cosa passa”.

NOTA: Artículo aparecido en el número 189 de La Opinión de Torrent

Un Comentario

  1. Salva

    Lo de «bogos» fa un poc de por…són criatures de Mordor o algo així? O és una nova raça de gos? En qualsevol cas, espere que els xiquets tornen al seu estat natural al poc de temps!

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s