El veïnat

Les nostres iaies, a més de donar-nos molt bé de dinar, també tenen una altra gran qualitat: netegen com ningú. Miren si ho fan bé (el seu sentit de la pulcritud és màxim) que encara mantenen una tradició que molts creuen oblidada: netejar el patí de casa. Millor dit, fan patí, porta i vorera. Neteja completa.

Al casc antic encara podem contemplar quotidianament eixa estampa: planta baixa oberta i elles passant el motxo al carrer sencer. Immaculada neteja. Per això si anem passejant i no tenim més remei que passar per damunt, ho farem amb gran càrrec de consciència. Podria ser la nostra iaia a la que estem destorbant.

Però, hi ha un secret que explica que agranen la seua porta cada matí: elles encara creuen en el veïnat. Sí, el veïnat. Eixa paraula que les ciutats dormitori han oblidat. La impersonalitat que regna a les noves vivendes i grans carrers s’han carregat l’esperit de barri, de veïnat, d’unió de carrer. Les nostres iaies són les guardianes d’eixe sentiment. Perquè creuen que netejar més enllà de la porta significa cuidar el “seu” carrer.

Hi hagué un temps on els xiquets jugaven amb els veïns del carrer, on les comunions o les bodes eren esdeveniments comunitaris, on es podia confiar les claus de casa al veí del costat, on t’avisaven de qualsevol problema, on les alegries i les penes eren compartides porta a porta… Et podies definir pel carrer d’on eres. De Santa Llúcia, de Sant Roc, del carrer del Pi, de la placeta de l’Església…

Hui poc queda d’això. Però encara queda. Per això, alguns encara aposten per les plantes baixes, per viure a carrers menuts, per continuar al casc antic.

Perquè tens nom, cognom i, inclús, malnom. Perquè eres del teu carrer.

NOTA: Artículo aparecido en el número 172 de La Opinión de Torrent.

CANCIÓN PARA ESCUCHAR: Dance with somebody (Mando Diao – Give me fire)

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s