El saragüell

No pot ser. Tant d’anar pel món de hater faller, crec que m’he acabat creant un personatge que no és completament real. No renegue que em parega una festa massa sobreactuada, massa plena de comissions, ninots insuls i carrers tallats. Però, les seues coses bones també tenen, ho reconec. De fet, com als fallers li agrada la marxa, quina paradoxa, no hi ha any que no em demanen un article per al llibret, una rima per al monument o, el que és pitjor, ser jurat. Encara recorde quan se’m va vore puntuant pels carrers de Torrent amb, l’ara vilipendiat, Pere Fuset. Els meus amics no s’ho creien.

Però jo busque la reconciliació. La pipa de la pau. M’he comprat una llibreta on apuntar les coses que m’agraden de les falles: els bons monuments, les rimes àcides, el teatre graciós… Saben també que em fascina? Les vestimentes tradicionals. De fet, en circumstàncies molts excepcionals, ho confese, inclús m’agradaria anar desfilant de saragüell cap a la Mare de Déu. Del millor que li ha passat al món faller ha sigut apostar pel sabor tradicional. Sense coentors masculines ni bandes femenines, clar. Ja lo dels polars multicolors ho parlem altre dia. No trenquem el bon rotllo.

I posats a vore’m desfilant al so d’un pasdoble, que siga en família. Em paregué molt bonic i emocionant quan, en l’Ofrena de 2017, la falla La Plaça, aprofitant el seu 75 aniversari, va trencar allò de la secció masculina i femenina. L’orgull i emoció d’enfilar el carrer de l’església en famílies es transmetia al públic. Els pareixerà mentida, però ho vaig vore amb els meus propis ulls. Fins i tot un poc d’enveja em va donar!

Però, tampoc que ningú em prepare cap carnet faller.

Jo sempre els bous des de la barrera.

NOTA: Artículo aparecido en el número 351 de La Opinión de Torrent

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s