De local a global

Divendres Sant a la nit, quan la pluja agafava força i molts es preguntaven pel futur del Sant Soterrar (feia poc de mig hora que havia començat), els més internautes trobaren al Facebook de la Junta Central la resposta: “Queda suspesa oficialment la processó”. Pot parèixer una anècdota trivial però és molt significativa d’un fet evident: els temps comunicatius estan canviant.

Ja ho diu Anthony Smith, un dels gurus del periodisme: “Ja no busquem les notícies, elles ens encontren”. Les noves tecnologies de la comunicació ja fa temps que estan, poc a poc, parant les rotatives. Estem davant d’un canvi informatiu, però no només per la revolució dels mitjans socials, sinó, perquè l’exemple de la pluja penitent també mostra un altre fet igual de palpable: ens interessa i molt l’actualitat local.

En l’era de la globalitat, allò proper, de casa, ens interessa més que la informació general. Anem del local al global. Està molt bé assabentar-se ràpidament que el Japó ha patit un nou sisme o que la Copa del Rey ha sigut atropellada pels seus propis campions, però ens interessa més conèixer si la processó del silenci s’ajorna o si ja es coneix la llista electoral del Partit Popular a Torrent.

La informàtica i les telecomunicacions tracen un camí irreversible per als mitjans de comunicació, però, no s’enganyem, les xarxes socials i el internet 2.0 mai substituiran als periodistes. La nostra professió evolucionarà, anant menys a buscar la notícia i més a analitzar-la. Tanta quantitat de veus necessiten qui les ordene, professionals ètics que interpreten, que ens conten la realitat.

A Torrent és important contar amb mitjans locals que ens apropen a la nostra vertadera realitat, la local. Que la ràdio municipal comence a caminar, que aquesta capçalera complisca déu anys o la recent aparició d’un nou periòdic, “Torrent Informació”, són molt bones notícies.

Perquè el local importa.

NOTA: Artículo aparecido en el número 201 de La Opinión de Torrent

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s


A %d blogueros les gusta esto: