Conte (trist) de Nadal

És molt complicat, almenys per a mi, viure els Nadals sense pensar en qui ho passa mal. Aquell per a qui no són dies especials, sinó més durs encara. Em costa ser indiferent a aquesta realitat. No pensar que la passada nit del 24, per a alguns, fou una nit d’amargura. Com un conte trist de Nadal. Sense final feliç. Sense miracles.

És fàcil omplir-nos la boca (o el sms, o el mail) de bons propòsits però, molt difícil contribuir a que, per a tots, fora una nit de pau. Fan falta paraules però també fets. Jo mateix. Escric estes línies pensant que és el meu granet de sorra a canviar el món, però, possiblement, siga una descarrega moral. Un autoengany per sentir-me millor persona.

Pense en eixe home pobre que demana a la porta de l’Assumpció. El veig diàriament allí, demanant almoina, passejant pensatiu, rebent entrepans anònims (uniformats), dormint en un caixer. Que fou d’ell la nit del 24? Una nit pitjor? Una nit més? Una nit màgica, de conte feliç on algú de nosaltres el convidà a la taula? No crec.

No ha evolucionat massa el món en estos dos mil i pico anys. Els rics estem al mateix lloc i, el pobres, a un pessebre. Celebrem el Naixement a la inversa. Amb regals i menjars fastuosos. El fet cultural i festiu de l’efemèride ha acabat tapant el seu sentit original.

Diran que sempre hi haurà pobres i hi haurà pobresa. Pot ser. Però el grans problemes tenen solucions menudes. Contribuïm poc, podem fer més. Es qüestió de voluntat. De lluitar contra la pobresa i contra la nostra riquesa. Passar als fets. Despertar de l’anestesia. No fer buides les nostres paraules. Que este escrit no siga un vàlium de la meua consciència. Que jo no escriga per escriure.

Que no hi haguen més contes trists de Nadal.

NOTA: Artículo aparecido en el número 192 de La Opinión de Torrent

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s