Sentit comú

A una ciutat propera s’ha encetat un campanya cívica que ens pot servir de bon exemple per a les Falles que ja tenim damunt. I no només per als militants fallers, sinó per als que no ho som i, inclús, per als qui les detesten.

Baix el nom de “Tots som fallers i tots som veïns”, una comissió pretén que les Falles siguen expressió popular i que tots s’acosten a elles. Per això han demanat un esforç col•lectiu per a viure-les amb respecte. Que la pirotècnia, música o activitats siguen concòrdia. Que acosten al veïnat i no l’allunyen.

 Em pareix un bon punt de partida, sobretot, perquè el sentit comú és el seu principi rector. Amics fallers, només aconseguireu llevar-vos la fama de problemàtics amb el veïnat si impera el sentit comú. Ningú es queixa de l’activitat fallera, però sí dels excessos. Les falles són una oportunitat de crear ciutat, però hi ha que fer-ho amb coneixement.

Tota música, soroll de masclets o carrer tallat té sentit si és per a actes fallers. Si és per a comoditat, perquè “estem en festes i a qui no li agrade que escampe” o perquè “tenim permís”, malament anem. Més que rés, perquè els judicis acaben amb casals tancats: la normativa els equipara amb establiments d’oci i unes condicions que pocs garanteixen.

Ho il•lustraré amb un exemple negatiu (he començat amb un positiu): la nit de la Cridà es celebrà una revetlla a la Plaça. 02:00. Música atronadora. Saben quantes persones hi havia? No arribaria a dos-cents. A mi, el sentit comú em diu que baixar el volum per a seguir amb la festa equival a veïnat menys cabrejat.

Jo, m’ho faria mirar.

NOTA: Artículo aparecido en el número 174 de La Opinión de Torrent.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s