M’han dit

“M’han dit que han vist a Pepet amb Paquita festejant. Què fort! A mi m’han contat que l’alcalde es va a separar. No és tant fort com lo de Manolo, que diners de l’empresa s’ha quedat. Però no havia discutit amb el germà? Eixe és el veí, el que m’han dit que està tant malalt. No, no, eixe és Sebastià, el que comenten que a Encarneta ha deixat embarassà. Mala fresca és la dona eixa! Calleu, calleu, no és qüestió de criticar…”

Qui sap. Pot ser aquesta siga una conversa fictícia, però també real. El teléfono loco. Quan erem menuts, molts jugàvem a este joc. Ja saben, dir-se escoltetes a l’oït, passant-se-ho d’uns a altres, i vore fins a quan es poden deformar. S’ho poden imaginar. Del principi al final la historia canvia. I molt. Malauradament, la vida no és un joc i, de vegades, juguem sense adonar-nos a deformar la realitat.

Exemples tots coneixem. Separacions, malalties, discussions, relacions amoroses o defuncions. Histories falses que corren com a vertaderes. El “m’han dit” de tota la vida. Un mal virus que arriba a tots. Miren, si no, fa quatre anys, quan, poc després d’eleccions, comentaris sobre la vida personal de la guanyadora es varen rumorejar. I, casualment, ara ha tornat a passar. Però, a l’altre costat. Els rumors no respecten ni a govern ni a oposició.

El pitjor de tot es que continuem caiguent. Donem per bo qualsevol comentari, tota veu és autoritzada, les opinions personals passen per informacions i acaben per difondre’s. Els que exercim el periodisme sabem que, sempre hi ha que contrastar les informacions. Que hi ha que anar a les fonts directes. I en la vida real deuria ser igual.

Perill si escolten el “M’han dit”. Si no és la font autèntica, no es refien del que els conten.

NOTA: Artículo aparecido en el número 205 de La Opinión de Torrent

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s