Ca l’abuela

Torrentí guapo: “On vas a dinar el diumenge?”

Torrentí fi: “On vols que vaja? On sempre. A ca l’abuela”

Aquesta conversa, no fa falta que s’ho diga, és quotidiana als nostres carrers. I que dure. Perquè, per sort, la vida moderna encara no ens ha difuminat una de les tradicions més precioses que tenim i que, cada diumenge a l’hora de dinar, ens reconcilia amb els nostre avantpassats: anar a dinar a ca l’abuela.

Són les dos i pocs minuts i veus desfilar a pares, fills i nets camí de la planta baixa on viu la iaia. La mateixa que no entén de telèfons mòbils, ordinadors ni el vertigen de la societat actual. La que et recrimina eixa roba tan moderna que duus o perquè els dissabtes per la nit arribes tan tard. Però també la que cada diumenge cuina al corral una paella millor a l’anterior, la que et diu que “cada dia estàs més guapo”, la que et portes bé o mal t’acomiadarà donant-te un afectuós bes. Eixa iaia que quan et posa el plat de paella, arròs caldós o rossej… ross… bé, eixa cassola cuyo-nombre-no-puedo-acordarme-per-por-a-que-me-denúncien (i que dinem tots el dia de Sant Blai) podrien menjar tres més, però tu te la menges sense protestar.

Ay les iaies! Quina vitalitat tenen, quin exemple ens donen cada dia, quina humilitat, quin sentit tan encertat de la vida, com ens recorden les tradicions, com uneixen les famílies… Sempre ens faltaran adjectius per a elles. Però, és curiós. No s’adonem del seu valor a les nostres vides fins a que ja no les tenim.

Jo ja fa molts anys que em quedí sense “abuela”. Per desgràcia, massa menut.

I enveje als que encara les disfruten. Què sort teniu, collons!

NOTA: Artículo aparecido en el número 171 de La Opinión de Torrent.

CANCIÓN PARA ESCUCHAR: Parando el tráfico (Lovely Luna – Chang y Eng)

Anuncios

  1. xavi

    Et segueixo fa molt temps i mai et deixo cap comentari.
    Avui m’has fet pensar en les meves “abueles” (jo també les trobo a faltar) i m’has fet sonriure.
    Moltes gracies. Una abraçada

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s